mail-lm
26 oktober kl 19. Ceciliakapellet, Oskarshamn.

26 oktober kl 19. Ceciliakapellet, Oskarshamn.

SvarfvarM--we--KnutKoivisto_webb
Christian Svarfvar och Henrik Måwe

Drömmar och förälskelse – Romantikens kvinnor

Violinisten Christian Svarfvar och pianisten Henrik Måwe framträder tillsammans i ett program där all musik är skriven av kvinnliga svenska tonsättarpionjärer: Elfrida Andrée, Alice Tegnér, Valborg Aulin och Amanda Maier-Röntgen. Med fokus på en repertoar kring förra sekelskiftet ger sig Christian Svarfvar och Henrik Måwe ut på turné i södra Sverige.

Christian Svarfvar är Sveriges mest anlitade konsertviolinist och har fått åtskilliga hyllningar för sina framträdanden och inspelningar på både hemmaplan och i stora internationella tidskrifter som Financial Times, BBC Music och The Strad, vars kritiker prisar hans teknik, tonala renhet och musikaliska finess. Svarfvar har en imponerande bredd i sitt spel och listar ett stort antal violinkonserter på sin repertoar. I slutet av året kommer Christian Svarfvar spela in Tjajkovskijs violinkonsert tillsammans med London Philharmonic Orchestra. Svarfvar har framträtt som solist med i princip alla svenska orkestrar, ibland också som ledare för orkestern. Efter att ha släppt en mycket uppmärksammad och kritikerrosad CD med musik av Grieg tillsammans med pianisten Helge Kjekshus, spelade han in en skiva på bolaget BIS med Roland Pöntinen, denna gång med musik av Ravel, Fauré och Debussy. I maj 2016 åkte Christian Svarfvar till Venezuela för att spela Brahms violinkonsert med omtalade Simón Bolívar Symphony Orchestra och han framförde där också Tor Aulins tredje violinkonsert, ett verk som påminner om Max Bruchs enormt populära första violinkonsert.

 

Henrik Måwe är en flitig gäst på Sveriges konserthus och musikfestivaler och spelar mellan 50 och 60 konserter per år i och utanför landets gränser. Hösten 2016 gjorde han bejublad debut med Sveriges Radios Symfoniorkester i Sjostakovitjs första pianokonsert och under våren 2017 har Måwe framfört Anders Hillborgs pianokonsert i Västerås samt spelat i Berwaldhallen tillsammans med Christian Svarfvar. Under kommande säsong turnerar Måwe, och spelar bland annat konserter med Malmö Symfoniorkester. Han spelar även tillsammans med Martin Fröst i Barcelona. Henrik Måwe har fått sin huvudsakliga utbildning vid Sibeliusakademin i Helsingfors och Kungl. Musikhögskolan i Stockholm där viktigaste mentorn har varit Prof. Staffan Scheja. Under studierna konsulterade han några av de bästa pianisterna och pedagogerna i världen, bland andra Dominique Merlet, Dimitri Bashkirov, John O’Conor och Olli Mustonen och deltog i ett flertal internationella pianotävlingar och har tilldelats flertalet topplaceringar.

PROGRAM

Alice Tegnér
Sonat i a-moll för violin och piano

Elfrida Andrée
Två romanser för violin och piano

– paus –

Valborg Aulin
Sonat i g-moll för violin och piano

Amanda Maier-Röntgen
Sonat i h-moll för violin och piano